Een adviseur van het Provinciaal Reconstructie Team in Deh Rawod heeft aan het persbureau Novum gezegd dat “het in stand houden van de papaverteelt in Deh Rawod de wederopbouw in het gebied in de hand werkt” en dat de vernietiging van de oogst “leidt tot geweld”.
Er zijn mensen die beweren dat de aanslagen met bermbommen van de afgeliopen tijd op Nederlandse militairen het gevolg zijn van de vernietiging van de papavervelden.
De adjudant van het PRT die wordt aangehaald, Lesley, zegt dat de boeren hun oogst “gaan verdedigen door bijvoorbeeld bermbommen in te graven”.
Papaver is een van de belangrijkste gewassen die worden verbouwd in Uruzgan. Door de vernietiging ervan verliezen boeren hun inkomsten.
Het beleid van de Afghaanse regering is er echter op gericht om de papaverteelt aan banden te leggen. De Nederlandse regering verklaarde vorig jaar dat ze het streven van de regering hierbij steunt.
Het beleid is erop gericht om de boeren over te laten stappen op het verbouwen van andere gewassen. Er loopt in Uruzgan onder meer een project om meer de nadruk te gaan leggen op het verbouwen van saffraan.
De internationale denktank de Senlis Council pleit al lang voor een alternatief waarbij de papaveroogst wordt gebruikt om pijnstillende medicijnen te produceren. De Europese Unie heeft toestemming verleend om die morfine dan te kopen.
De denktank denkt hierbij aan het inzetten van mobiele laboratoria om de papaver tot pijnstillers te verwerken.
Het Europees Parlement heeft toestemming gegeven voor het idee om papaver uit het zuiden van Afghanistan te gebruiken voor de productie van morfine.
Volgens de Senlis Council kan zo iets worden gedaan aan het wereldwijde tekort aan morfine in ziekenhuizen in de hele wereld. Dit soort projecten werken al jaren in India en Turkije.
De Nederlandse regering gaf vorig jaar echter aan dat ze betwijfelt of er in de wereld wel gebrek is aan pijnstillers, en steunt dus het beleid van de Afghaanse regering.
ISAF-bevelhebber generaal Dan McNeill zei begin dit jaar dat door de groei van de opiumproductie het geweld in het land zal toenemen. Vorig jaar werd er weer een nieuw productierecord gevestigd.
Het idee van adjudant Lesley ziet er dus heel anders uit dan wat de Afghaanse en Nederlandse regering en de ISAF-veiligheidsmacht willen.
Nederland beslist vanuit Den Haag, Afghanistan vanuit Kabul, de NAVO vanuit Brussel of vanuit de landen die deelnemen aan deze missie van de NAVO, maar Lesley is zelf werkzaam in het veld in Uruzgan.
Inkomsten
De opbrengst van de productie van de papaver wordt beschouwd als een belangrijke inkomsten bron voor de Taliban. De regering en buitenlandse troepen willen deze geldstroom droogleggen.
Anderzijds zijn er verhalen bekend van boeren die door het verliezen van hun inkomsten zelfs een dochter als onderpand af moesten staan voor hun schulden.
Daarnaast zijn er verhalen dat functionarissen omkoopbaar zijn, en dat het ene veld daardoor niet wordt vernietigd, en het andere veld, van een boer die het omkoopbedrag niet kan betalen, wel.
Of er door het vernietigen van de papavervelden een oplossing wordt gevonden voor het drugsprobleem in de wereld, is volgens deskundigen niet aannemelijk. Zolang er vraag is naar drugs, zal die ongetwijfeld ergens worden geproduceerd.
Zie ook
EU kan opium kopen in Afghanistan
Nederland tegen Senlis-plan
Overstappen op onder meer saffraan
Sunday, April 6, 2008
Adviseur van PRT Uruzgan tegen vernietiging papavervelden in Deh Rawod
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment