Tuesday, May 6, 2008

Vernietigen papaver kan veiligheid in Afghanistan aantasten

In het actualiteitenprogramma EenVandaag werd dinsdag aandacht besteed aan het vernietigen van de papaveroogst in de provincie Uruzgan. Hierdoor worden boeren zwaar getroffen en hun woede kan zich daardoor keren tegen de Nederlandse soldaten.

De helft van de bevolking van Uruzgan is afhankelijk van hun papaveropbrengst. Een oogst is daar voor een boer een jaarinkomen.

De Amerikanen vernietigen papaveroogsten buiten het medeweten van Nederland om. De dood van de twee Nederlandse militairen vorige maand werd in het programma in verband gebracht met de ruiming van papavervelden, maar er zijn geen bewijzen voor.

Defensiedeskundige Ko Colijn zei in het programma: “De plaatselijke bevolking wordt beroofd van hun inkomen, maar er wordt wel verwacht dat ze vriendelijk tegen ons [de Nederlanders] zijn.”

Volgens Jorrit Kamminga van de Senlis Council wordt de Afghaanse regering door de Amerikanen onder druk gezet om de papaver te vernietigen.

Het zou niet tot de primaire taak behoren van de Nederlanders om iets aan de verbouw van papaver te doen, waar opium en heroïne van gemaakt kan worden.

Het verhandelen van deze drugs is volgens waarnemers een inkomstenbron voor de Taliban.

Kamminga zei dat “de structurele armoede in Uruzgan nu groter is dan toen de Nederlandse missie twee jaar geleden begon”.

De Taliban maken gebruik van de Amerikaanse strategie en buiten de woede van de bevolking uit om strijders te rekruteren.

De vernietiging van de papaver zou dus funest voor de veiligheid in Afghanistan kunnen zijn want duizenden boeren zijn er afhankelijk van.

EenVandaag zegt dat de papavervelden moeten worden vernietigd in opdracht van de “war against drugs” van de Amerikanen.

De Senlis Council roept echter Bert Koenders, de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, op het Amerikaanse beleid in Uruzgan niet uit te voeren. De woede van de Afghanen kan zich keren tegen de Nederlanders in Uruzgan.

De Senlis Council ontvouwde eerder het plan om door middel van mobiele laboratoria de papaver om te zetten in morfine voor pijnstillers. De Europese Commissie heeft vorig jaar groen licht gegeven voor het plan “papaver voor medicijnen”.

Tot slot wees Ko Colijn op nieuwe generaties bermbommen, die hij al van de “vierde en vijfde generatie” noemde, en die dwars door pantser heengaan. Volgens hem worden die in Iran vervaardigd, maar bewijzen gaf hij daarvoor in het programma niet.

Een adviseur van het Provinciaal Reconstructie Team in Deh Rawod heeft eerder dit jaar gezegd dat “het in stand houden van de papaverteelt in Deh Rawod de wederopbouw in het gebied in de hand werkt” en dat de vernietiging van de oogst “leidt tot geweld”.

Maar misschien sprak deze deskundige die in het veld werkzaam is voor zijn beurt?

No comments: