Tuesday, July 29, 2008

Chemicaliën en kennis uit andere landen voor drugs in Afghanistan

Steeds meer heroïne wordt in Afghanistan zelf gemaakt. De chemicaliën die daarvoor noodzakelijk zijn worden het land binnengesmokkeld. Dat maakte het Kantoor voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC) maandag bekendgemaakt.

Van de papaveroogst werd vorig jaar naar schatting 60 procent in Afghanistan zelf verwerkt. De VN zegt dat laboratoria daarbij hulp krijgen van buitenlandse deskundigen.

De chemicaliën die worden gebruikt om de papaver om te zetten in opium worden binnengesmokkeld vanuit onder meer China, Zuid-Korea, Rusland en Europa.

De meeste van de chemicaliën komen Afghanistan in vanuit Pakistan, maar er komen ook aanzienlijke hoeveelheden via Iran.

De productie van de drugs is sinds de invasie door de Verenigde Staten eind 2001, waardoor de Taliban werden afgezet, snel gegroeid.

Deskundigen denken dat de Afghaanse regering die door de VS wordt gesteund en de Taliban profiteren van de drugsopbrengst.

Vorig jaar werd er ongeveer 9.000 ton opium vervaardigd in Afghanistan. Dit zou genoeg zijn om 900 ton heroïne te maken.

Christina Oguz, de vertegenwoordigster van de UNODC voor Afghanistan, zei dat de meeste opium wordt omgezet in heroïne in de grensprovincies van het land.

Ze zei dat een verbetering van de kwaliteit van de drugs een aanwijzing is voor de betrokkenheid van deskundigen, zoals consultants, uit de buitenwereld.

Oguz riep de internationale gemeenschap op om meer informatie te delen over bekende smokkelaars van de chemicaliën, waarvan er velen al lang zijn gevestigd in buurlanden.

Daarom zou het volgens Oguz niet juist zijn om alleen Afghanistan de schuld te geven van het heroïneprobleem in de wereld.

Sinds 2006 hebben de Afghaanse autoriteiten 200 ton chemicaliën in beslag genomen, maar gezien de jaarlijkse cijfers van de opiumproductie was er ongeveer 13.000 ton nodig.

Oguz zei verder dat er corruptie heerst in Afghanistan, maar het land heeft gebrek aan een goed opgeleide politie.

Opbrengst
Westerse functionarissen zeggen dat de opbrengst van de drugs gebruikt worden door de Taliban om hun opstand te bekostigen. Maar er zijn onlangs ook beschuldigingen geuit aan het adres van de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij zou drugsbaronnen om politieke redenen beschermen.

Een voormalige hoge medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in The New York Times dat de zogenoemde “narco-corruptie” naar de top is gestegen in de Afghaanse regering.

Karzai onderneemt weinig actie tegen de grote drugsbaronnen in het zuiden van het land, zijn politieke machtsbasis als Pathaan, waar de meeste opium wordt geproduceerd.

Karzai beweerde dat hij de corruptie te lijf gaat en strijdt tegen de drugshandel.

Volgens de UNODC kunnen invloedrijke personen in Afghanistan "even opbellen" en dan komen verdachten vrij en ontlopen ze een proces.

No comments: