Het Europees Parlement (EP) voelt wel wat voor het idee om papaver uit het zuiden van Afghanistan te gebruiken voor de productie van morfine.
Volgens de Senlis Council, een internationale denktank, kan zo iets worden gedaan aan het wereldwijde tekort aan morfine in ziekenhuizen in de hele wereld. Dit soort projecten werken al jaren in India en Turkije.
Het plan is om in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar mobiele laboratoria neer te zetten. In september stemt het Europees Parlement erover.
De papaverteelt in Afghanistan is de laatste jaren flink gegroeid. De papaver wordt nu gebruikt om te verwerken tot heroïne en is een belangrijke inkomstenbron voor de Taliban.
De Volkskrant schrijft verder dat het plan van de Senlis Council is overgenomen door de Italiaanse Europarlementariër Marco Cappato, die een rapport voorbereidt waarover het EP in september stemt. Cappato wil met een oproep aan de EU-landen komen het project te steunen.
Onlangs stond in een rapport van de Verenigde Naties dat 90% van alle opium uit Afghanistan komt. In 1980 was dat nog 30%. De opiumteelt in Afghanistan is naar een recordhoogte gestegen.
Ook in de provincie Uruzgan waar Nederlandse NATO-ISAF-militairen zijn gelegerd wordt veel papaver verbouwd.
De Senlis Council pleit al een lange tijd voor het aanwenden van de papaverteelt voor het maken van pijnstillers. Door het vernietigen van de papaverteelt door de Afghaanse regering raken veel boeren hun inkomsten kwijt.
Ook blijkt uit onderzoek dat overheidsfunctionarissen die moeten toezien op het vernietigen van de papavervelden omkoopbaar kunnen zijn. Op die manier wordt het ene veld wel vernietigd, en het andere veld niet.
De Europese Unie heeft 250 miljoen euro beschikbaar voor drugsbeleid in Afghanistan en is tegen het besproeien van de papavervelden met chemicaliën.
Het mandaat van de NATO-ISAF staat het bondgenootschap niet toe zelf op te treden tegen het verbouwen van de papaver. Wel mag de ISAF-veiligheidsmacht toezien op het vernietigen van papavergrond door Afghaanse functionarissen en die beschermen bij het uitoefenen van hun taak.
Zelfs rijke landen als Duitsland en Italië kennen tekorten aan pijnstillers. Ongeveer 80 procent van alle medicinale morfine gaat naar patiënten in de zes rijkste landen van de wereld, terwijl de laatste 5 procent van de morfinevoorraad gedeeld moet worden door 80 procent van de wereldbevolking.
Tuesday, July 17, 2007
Subscribe to:
Posts (Atom)