Tijdens de topontmoeting van 9 en 10 oktober in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn de NAVO-lidstaten het eens geworden om de ISAF-veiligheidsmacht harder op te laten treden tegen de drugs in Afghanistan.
De NAVO-leden vinden dat de bestrijding van drugs hard nodig is omdat de Taliban veel geld verdienen aan de handel in opium. Dit geld wordt weer gebruikt om de opstand te financieren.
Volgens een verklaring van het Nederlandse ministerie van Defensie gaan de ISAF-troepen zich samen met de Afghaanse politie en onder hun verantwoordelijkheid richten op laboratoria voor opiumproductie.
Daarnaast zal worden opgetreden tegen drugsbaronnen en hun netwerken.
De ISAF-militairen zelf zullen in elk geval geen papavervelden platbranden.De ministers van Defensie van de 26 lidstaten waren donderdag nog verdeeld, met name over de vraag of drugsbestrijding wel een taak is voor de NAVO-militairen.
Het mandaat van de ISAF staat geen zelfstandig optreden tegen de papaverteelt toe, maar de ISAF mag de Afghaanse autoriteiten daarbij wel ondersteunen.
De Amerikanen pleitten voor een harde aanpak en worden daarin onder meer gesteund door Nederland.
Duitsland, Italië en Spanje willen dat de drugsbestrijding wordt overgelaten aan de Afghaanse overheid.
NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei in een verklaring na afloop van de samenkomst onder meer dat de Afghaanse overheid had verzocht om op te treden tegen drugs in Afghanistan.
“Based on the request of the Afghan government, consistent with the appropriate United Nations Security Council resolutions, under the existing operational plan, ISAF can act in concert with the Afghans against facilitaties and facilitators supporting the insurgency, in the context of counternarcotics, subject to authorization of respective nations”.
Bij de topontmoeting waren ook Albanië en Kroatië van de partij, die volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid lid worden van de NAVO, en de niet-NAVO-landen die deelnemen aan de International Security Assistance Force (ISAF).
Van Middelkoop
De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop steunt volgens een woordvoerder van Defensie het bereikte compromis.
Van Middelkoop wil dat er vooral wordt opgetreden tegen drugsnetwerken en laboratoria. De minister acht dit beter dan het platbranden van papavervelden, waarmee je alleen maar de boeren dupeert.
Ook is het volgens hem belangrijk dat de nieuwe tijdelijke aanpak wordt uitgevoerd samen met de Afghanen.
De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de buitenlandse troepen in zijn land in elk geval regelmatig opgeroepen om harder op te treden tegen de productie van drugs in zijn land.
Afghanistan is het grootste opiumproducerende land in de wereld. Van de opium kan heroïne worden gemaakt.
Friday, October 10, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)